Kávový cupcake
Každý kousek je originál, který svádí k zakousnutí.
Příprava
Instantní kávu zalijeme horkou vodou a necháme vychladnout. Přidáme mléko a vanilkový extrakt. Ve středně velké nádobě smícháme mouku s kakaem, kypřícím práškem, jedlou sodou a solí. Změklé máslo šleháme s oběma cukry po dobu asi 3 minut na střední rychlost mixéru. Vmícháme vejce. Snížíme rychlost mixíru na nižší výkon a postupně přidáme mouku s ostatními ingrediencemi a instantní kávu s vanilkovým extraktem.
Těsto vlijeme do 2/3 košíčku na muffiny.
Pečeme 15 až 20 minut na 150 °C.
Krém na ozdobu:
Máslo šleháme po dobu asi 5 minut, poté postupně přidáme přesátý moučkový cukr, dokud nevznikne nadýchaný krém.
Instantní kávu necháme rozpustit ve vanilkovém extraktu a po vychladnutí zašleháme do krému.
Hotovým krémem ozdobíme vychladlé muffiny.
TIP
Intenzita barvy krému závisí na síle připravené kávy. My jsme si do krému pro sytější barvu dovolili přidat trochu kakaa.

Ingredience
Na přípravu 12 cupcaků potřebujeme:
Těsto:
- 4 lžičky instantní kávy
- 120 ml horké vody
- 110 g másla
- 60 g cukr krupice
- 80 g třtinový cukr
- 1 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 180 g hladké mouky
- 25 g kakaa holandského typu
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedné sody
- 1/4 lžičky soli
Krém:
- 180 g másla
- 65 g moučkového cukru
- 1,5 lžičky instantní kávy
- 1,5 lžičky vanilkového extraktu
- 2 lžičky kakaa