Kávový cupcake
Každý kousek je originál, který svádí k zakousnutí.
Příprava
Instantní kávu zalijeme horkou vodou a necháme vychladnout. Přidáme mléko a vanilkový extrakt. Ve středně velké nádobě smícháme mouku s kakaem, kypřícím práškem, jedlou sodou a solí. Změklé máslo šleháme s oběma cukry po dobu asi 3 minut na střední rychlost mixéru. Vmícháme vejce. Snížíme rychlost mixíru na nižší výkon a postupně přidáme mouku s ostatními ingrediencemi a instantní kávu s vanilkovým extraktem.
Těsto vlijeme do 2/3 košíčku na muffiny.
Pečeme 15 až 20 minut na 150 °C.
Krém na ozdobu:
Máslo šleháme po dobu asi 5 minut, poté postupně přidáme přesátý moučkový cukr, dokud nevznikne nadýchaný krém.
Instantní kávu necháme rozpustit ve vanilkovém extraktu a po vychladnutí zašleháme do krému.
Hotovým krémem ozdobíme vychladlé muffiny.
TIP
Intenzita barvy krému závisí na síle připravené kávy. My jsme si do krému pro sytější barvu dovolili přidat trochu kakaa.
![](/data/2016-10-05-08-40-46-muffin2-maly.jpg)
Ingredience
Na přípravu 12 cupcaků potřebujeme:
Těsto:
- 4 lžičky instantní kávy
- 120 ml horké vody
- 110 g másla
- 60 g cukr krupice
- 80 g třtinový cukr
- 1 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 180 g hladké mouky
- 25 g kakaa holandského typu
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedné sody
- 1/4 lžičky soli
Krém:
- 180 g másla
- 65 g moučkového cukru
- 1,5 lžičky instantní kávy
- 1,5 lžičky vanilkového extraktu
- 2 lžičky kakaa